Meer dan 28 energieleveranciers in Nederland

Sinds het vrijgeven van de energiemarkt in 2004, schoten de energieleveranciers uit de grond. Vanaf dit moment konden consumenten namelijk zelf hun energieleverancier kiezen voor de levering van het gas en stroom in hun woning. We spreken nu dan ook van een vrije energiemarkt. Door de splitsing van energiebedrijven is er een verschil ontstaan tussen de bedrijven die energie leveren en de bedrijven die de energienetwerken beheren en het transport verzorgen. Hierdoor zijn er al meer dan 28 energieleveranciers op de Nederlandse markt waar je uit kunt kiezen voor de levering van gas en stroom.

Het ontstaan van energieleveranciers

Toen de Nederlandse overheid in 2004 besloot om de geïntegreerde energiebedrijven te splitsen om de zekerheid van levering te garanderen en de economie te stimuleren kwam de grote verandering in de energiemarkt. Waar normaal één bedrijf alles van A tot Z regelden, ontstonden er nu onafhankelijke energieleveranciers en netbeheerders. Consumenten mochten nu maximaal bij twee energieleveranciers een leveringscontract afsluiten, één voor gas en één voor stroom. Dit is ook de reden voor de hoge welkomstpremies.

Toch is de energiemarkt nog niet volledig vrij om de energienetwerken voor transport betrouwbaar en veilig te houden. Je kunt daarom ook geen keuze maken tussen verschillende netbeheerders. Het netbeheer staat nog steeds onder toezicht van de overheid en er worden dan ook vaste nettarieven gehanteerd. De plaats waarin je woont bepaalt wie je netbeheerder is. Ga je verhuizen? Dan is de kans groot dat je ook een andere netbeheerder krijgt. Meestal is er één netbeheerder maar in sommige regio’s kunnen er ook twee netbeheerder zijn apart voor stroom en gas.

Toezicht en controle op de markt

Energieleveranciers kunnen niet zomaar doen wat ze willen op de energiemarkt. Zij staan onder toezicht van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), die als taak heeft om de consumenten te beschermen en te controleren dat energieleveranciers zich houden aan de afspraken. Zij dienen zich dan ook te houden aan de Gedragscode Consument en Energieleveranciers. Hierin wordt staat vermeld dat energieleveranciers de consumenten goed en duidelijk zullen voorlichten, op een eerlijke en goede manier klanten werven én overstapprocessen zo goed mogelijk moeten afhandelen.

Zelf een keuze maken

Met 28 energieleverancier op de markt, is het best lastig om een keuze te maken voor de juiste energieleverancier. Daarom kun je het beste kijken naar voordelige energietarieven en vaste leveringskosten. Om hierachter kom en kun je het beste gebruik maken van een vergelijking van meer dan 28 energieleveranciers in Nederland. Zo weet je zeker dat je alle energieleveranciers met elkaar vergeleken hebt én dat je altijd de voordeligste kiest. Prettig geregeld.